Kassel & Morvan

Het is al weer ruim een maand geleden dat we Groningen achter ons lieten. Spullen verkocht, bus ingepakt, huis opgezegd, zelfs uitgeschreven bij de gemeente. We vertrokken natuurlijk toch met wat stress, ook al dachten we dat we het goed gepland hadden. Het is altijd meer werk dan je denkt… Om vrijdag om half 5 kon de reis waar we zo lang naar uit hadden uitgekeken eindelijk beginnen!

En ach, de stress is snel weer vergeten als we die avond in Monster op de veranda in de jacuzzi liggen. De regen tikkend op het dak, whisky erbij; een goed begin van ons nieuwe leven!

Toch duurt het nog wel even voor we ook Nederland achter ons kunnen laten. De eerste week bivakkeren we in Nijmegen om met behulp van Lisa’s vader een zonnepaneel te installeren. Door het zonnepaneel en de bijbehorende accu kunnen we nu, als we onze apparatuur enigszins spaarzaam gebruiken, een aantal dagen helemaal ‘off grid’ staan. Dit is wel afhankelijk van het weer: als het dagenlang regent houden we het waarschijnlijk maximaal 3 dagen vol. We hebben het nog niet getest, dus we zullen het zien! Onder TL licht gaf het paneel al 5V, dus dat is hoopvol :).

Het is toch weer een drukke week geworden. Zonnepaneel erop, daarna een taxatie voor de camperverzekering, en op het laaste moment besluiten we Joep nog een grote beurt te geven. Daarvoor moeten we wel even naar Sleeuwijk, want daar zit een gespecialiseerde garage. De monteurs zijn erg behulpzaam en laten ons meekijken bij alles wat ze doen. Ze vertellen ons ook dat de bus in erg goede staat is, wat natuurlijk geruststellend is om te horen. Dankzij de uitleg weten we nu hoe we zelf de olie en brandstoffilters moeten vervangen, welke vetnippels we moeten smeren en hoe we roest kunnen voorkomen. En als het niet lukt, mogen we ze bellen. Misschien nog wel waardevoller dan het ANWB lidmaatschap?

Kassel

Een week na ons vertrek uit Groningen rijden we ‘s ochtends vroeg dan ook echt Nederland uit. Onze eerste echte bestemming zijn vrienden in Kassel. Het eerste reisje gaat vlot (voor ons doen) over de Autobahn. We rijden op de kaart, zonder TomTom en bereiken Witzenhausen zonder verkeerd te rijden. We blijven maar twee nachten, maar dat is lang genoeg om een nieuw broodrecept te leren, zelf geplukte paddestoelenpasta te eten, lokaal bier te proeven, Stef aan het dansen te krijgen en lange wandelingen te maken in het bos. We maken ook alvast snode plannen om met de kerst weer met zijn allen naar Sardinië te gaan.

Maandagochtend vroeg vertrekken we weer naar de volgende bestemming, de Morvan. We redden het niet om in één dag te rijden, dus overnachten we bij Freiburg op een camperplaats. De volgende dag rijden we rond wijn-en-kaasjes-tijd via de wijnstreek de Morvan binnen.

Inmiddels zitten we hier dus al zo’n 4 weken, en het bevalt erg goed. We hebben de boerderij voor ons alleen, en ons leven heeft nu al een langzamer ritme aangenomen. ‘s Ochtends eerst het huis warm stoken, alle luiken openen, Pip uitlaten en brood bakken. Na het ontbijt werken, tot de late lunch die meestal meteen warm eten is. Tussendoor wat hout hakken, huishouden doen of met de bus naar het dorp voor boodschappen. ‘s Middags een lange wandeling door de bossen met Pip. Als het donker wordt gaan de luiken dicht en maken we een haardvuur, kijken we een serietje met wat stokbroodjes en een glaasje wijn. De volgende dag gaat ongeveer hetzelfde, maar monotoon is het zeker niet. Dat is misschien het effect van precies kunnen doen waar je zin in hebt.

De bedoeling is dat we hier blijven totdat het eerste patroon voor Paprika Patterns uit is. We zijn ook afhankelijk van het weer, de bus heeft geen winterbanden. Vannacht is de eerste sneeuw al gevallen, dus over niet al te lang zullen we de bus weer in moeten pakken. Het plan is om langzaam naar het zuiden te zakken tot aan Livorno, waar we eind december met de Duitsers de boot naar Olbia, Sardinië nemen.

Stef & Lisa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.