Nieuw jaar, nieuwe verrassingen

Allereerst: vanaf ons nieuwe adres wensen we iedereen een gelukkig nieuw jaar! Het is ons gelukt om voor de kerst nog te verhuizen, met de hulp van familie en vrienden. Natuurlijk was niet alles af, maar voldoende om comfortabel te kunnen wonen voorlopig. We hebben kerst gevierd op onze oude stek in het familiehuis in Les Diolots, en het nieuwe jaar ingeluid in ons eigen huis. We zijn heel blij er nu te wonen, en trots op ons werk!

Ik dacht het in deze post hierbij te kunnen laten, maar we hebben nog één verhaal voor jullie…

In de laatste alinea van de vorige post schreef ik nog: “De kans dat we nu nog verrassingen tegenkomen is klein…” Ha! Dat hebben we geweten. Na vele dagen van regen zagen we ineens een plas water in de woonkamer. Bij een inspectie van de kelder, naast de woonkamer, bleek er zo’n halve meter water in te staan! Het steeg gestaag, en de plas in de woonkamer werd steeds groter. Omdat we geen pomp hadden en de buren ook niet (en logisch, die wonen op de heuvel…), hebben we de pompiers (brandweer) gebeld. Ze waren vrij vlot ter plaatse, en hebben onze kelder in een uur leeggepompt. Het kwam echter nog steeds met een flinke stroom door de muur heen de kelder in, dus Lisa ging op pad om een pomp te kopen. Stef sloeg aan het dweilen in de woonkamer. Later bleek de pomp het niet aan te kunnen, dus weer op pad om nog een pomp te kopen, vlak voor de winkels sloten.

Intussen viel er niet meer tegenaan te dweilen, en liep er ook water de keuken in. Gelukkig herinnerden we ons de bouwstofzuiger die ook water kon zuigen: dat scheelde een hoop! Met twee pompen en een stofzuigschema van om het kwartier konden we het net bij houden. Die nacht hebben we om de beurt water-dienst gehad: de kelder in de gaten houden en stofzuigen. Na een gebroken nacht brachten we Frida naar de crèche en gingen wij weer verder met ons water-management. Gelukkig hoefden we steeds minder vaak te zuigen. De nacht erop konden we de pompen op een timer zetten met twee nachtelijke controles, en daarna nam de regen af en dus ook de stroom de kelder in. Inmiddels is alles weer droog.

Na wat rondvragen blijkt dat er twee ondergrondse bronnen op ons land liggen: een links in de hoek en een recht achter het huis. Of de makelaar dat niet gezegd had, vroegen de buren. Niet dat ik me herinner dus, of misschien wel maar heb ik niet gerealiseerd dat dat voor problemen kon zorgen. We hebben immers een diepe goot achter het huis die water op zou moeten vangen. Nu blijkt dat het water er gewoon onderdoor gaat, zo de kelder in. Omdat huizen hier niet op een fundering zijn gebouwd, komt het water ook makkelijk onder de muren door. Gelukkig was de regen van afgelopen weken wel extreem, en komt het zelden voor.

Nu is de kunst om die twee bronnen te vinden, en eventueel aan te boren zodat we overtollig water bovengronds op kunnen vangen en weg kunnen leiden. En we zouden dat water kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de moestuin. Het is mooi helder bronwater, en aangezien alles van steen is in huis hebben we er geen schade aan overgehouden. We zien het maar als weer een nieuwe uitdaging!

À la prochaine,

bises
Stef, Lisa en Frida

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.