Update – 6 maanden verder

Er is al weer een half jaar verstreken, hoogste tijd voor een update! Het is even geleden maar laten we toch wat vertellen over de winter. De eerste weken waren we even klus-moe, en konden we niet de motivatie vinden om nog door te gaan in hetzelfde tempo. Bovendien moesten we ook gewoon weer aan het werk, en was het winter. Dan wil je toch liever warm bij de kachel zitten dan klussen in een koude schuur. Een soort bezinkingsperiode was ook heel goed, zodat we konden wennen aan ons nieuwe huis, en nieuwe plannen konden maken.

We besloten dat de focus dit jaar ligt op geld verdienen, opruimen en observeren. We hebben natuurlijk aardig wat grote klussen in het vooruitzicht, zoals een nieuwe septic tank, het bouwen van een sanitairhuisje voor de yurt, het opknappen van het kleine huisje, en het kopen van een mini-tractor. Maar daar moeten we wel eerst het budget voor hebben. Opruimen daarentegen kost niets, en dat is er nog genoeg te doen. We hebben al erg veel in de tuin gedaan: 11 bomen omgezaagd, overal bramen uit getrokken, gemaaid en houtstapels opgeruimd. In de lente kun je eigenlijk ook niet anders: alles groeit en je moet daar in mee. En er zijn ook nog erg veel spullen van de vorige bewoners achter gebleven, dus de déchetterie (stort) hebben we ook vaak bezocht. Er zitten ook leuke dingen tussen, zoals een mooie parasol en een schommeltoestel voor Frida.

Observeren wil zeggen dat we eigenlijk verder nog geen grote dingen gaan veranderen. Door hier te wonen krijgen we pas echt een idee wat de potentie van deze plek is. Hoe gebruiken we ruimtes? Wat is een handige indeling, wat missen we? Waar zitten we graag, en waar komen we eigenlijk nooit? Hoe draait de zon gedurende de dagen en de seizoenen? Waar komt de wind en de regen vandaan? Door gewoon hier te zijn hebben we al heel veel nieuwe ideeën gekregen, en kunnen we straks de juiste projecten kiezen. En door stil te staan zien we ook goed wat we allemaal hebben, soms kunnen we het nog bijna niet geloven.

Het bepalen van een focus voor het jaar helpt ons steeds om op het juiste pad te blijven. Er is zóveel te doen, dat het soms overweldigend is. Met zo’n planning kunnen we zeggen: leuk idee, maar dat gaan we nu niet doen. Daardoor blijft het enigszins overzichtelijk. Frida’s kamer is nu af, we hebben de yurt op kunnen zetten, er zijn een kippenhok en compostbakken in aanbouw, en we hebben in huis nog wat muren af kunnen werken. We maken dus zeker vooruitgang, maar het was wel even wennen om na het hoge tempo, en de 100 plannen die we bedacht hadden, ons te realiseren dat er echt nog jaren overheen zullen gaan voor we het meeste kunnen uitvoeren. De focus van het volgende jaar zal liggen op de verhuur van de yurt, en om dat voor elkaar te krijgen passen we nu al onze prioriteiten aan.

Er komt natuurlijk ook van alles tussendoor wat je niet gepland had. Dit jaar hebben we veel autopech: raam kapot door de bosmaaier, nieuwe startmotor, accu meerdere malen leeg, olielek. En er blijft veel administratieve rompslomp – sowieso omdat het Frankrijk is, en dan ook nog omdat we Nederlands zijn en voor ons soms andere regels gelden. Dat het dan bijvoorbeeld 6 maanden duurt voor je je nieuwe rijbewijs krijgt. Een groot succes is wel dat we eindelijk Joep de Zoeperd hebben geïmporteerd! We hadden de hoop al meerdere malen opgegeven, maar nu is het dan toch, na 3 jaar, gelukt. Dat was sowieso een goede week, want we kregen toen eindelijk ook goed internet. Het super trage internet was het enige dat deze plek niet ideaal maakte, wat met ons werk eigenlijk niet te doen was. Nu kunnen we lekker op vakantie én is dat doel ‘geld verdienen’ ook wat makkelijker geworden.

Dus zo ziet ons leven er nu uit: we doen wat we kunnen, we genieten van het mooie weer en onze grote tuin, we werken weer graag maar ook niet te veel, en we doen leuke dingen met zijn drieën. De zomer is echt een hele andere tijd dan de winter, zoveel aangenamer. We zijn veel buiten, de deuren staan altijd open, en tegelijk is het binnen in huis lekker koel zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. We hebben ook weer veel bezoek deze zomer. Frida groeit natuurlijk hard, en ze vermaakt zich altijd goed, binnen of buiten. Het gaat goed op de crèche en het Frans pikt ze zo op. En… deze winter komt er nog eentje bij! Een ‘rustig’ jaar gaf ook ruimte voor een tweede kindje, en Lisa is inmiddels 20 weken zwanger.

Voor wie het leuk vindt om ons vorige jaar in beeld te zien, hebben we een video gemaakt. Elke dag maakten we een filmpje van 1,5 seconde, en die hebben we (met de app 1 Second Every Day) allemaal achter elkaar gezet. Je kunt het hier bekijken. En voor wie graag langs wil komen, dat kan natuurlijk nog steeds! Klushulp zijn we altijd blij mee, maar vakantie vieren kan hier ook goed. De yurt staat klaar, in Joep kun je ook slapen, en tentjes kunnen we altijd kwijt!

Bises,

Lisa, Stef en Frida

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.